Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
9:00 - 17:00
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
  1. Úvod
  2. Jak vzniká víno
Jak vzniká víno

Od sklizně hroznů z vinohradu po nalévání do sklenic prochází víno dlouhým procesem, díky němuž vzniká ten tak lahodný nápoj. Obecně vzato, čím delší proces přeměny je, tím víc nám potom víno chutná. Pojďte si s námi projít tu důležitou cestu a přečtěte si příběh o tom, jak vzniká víno.

Ihned po sklizni prochází hrozny vinné révy odzrňováním, protože třapina (rozvětvený stonek) obsahuje chlorofyl a třísloviny, díky nimž by mohlo být výsledné víno nahořklé a trpké. Z toho důvodu se bobule ještě drtí a zbavují se semínek, i ty totiž obsahují výrazné, až svíravé třísloviny. Teprve nadrcené a semínek zbavené bobule se dál zpracovávají. Zvlášť u modrých hroznů je pečlivé odzrnění nezbytné, protože drť zůstává v moštu po celou dobu kvašení.

Příběh bílého vína

Nadrcené bobule dál projdou lisem, aby se z nich vylisoval mošt. Z něj se odkalením odstraní všechny látky, které by později mohly ovlivnit chuť vína vyluhovanými tříslovinami, tedy zbytky slupek a dužiny.

Do čistého moštu se přidají vinné kvasinky, tím dochází k dalšímu kroku - ke kvašení. V praxi to znamená, že se cukry obsažené ve vinné révě, tedy glukóza a fruktóza, přeměňují na alkohol a oxid uhličitý. Ve chvíli, kdy mladé víno dosáhne určité harmonie, nastane první stáčení. To se obvykle spojuje s hrubou filtrací a zasířením.

Po stočení se bílé víno opět ukládá do klidu a ještě dokvašuje. Pak už nastává poslední krok, víno projde ostrou filtrací a přes mikrobiální filtry a stabilizuje se. Je připraveno na lahvování.

Jak vzniká víno červené

Modré hrozny se ještě před lisováním nechají nakvášet, tím se lépe vyluhuje červené barvivo ze slupek. Aby bylo víno později harmonické a jemné, prochází v této fázi procesem biologického odbourávání kyseliny jablečné pomocí mléčných bakterií, takže dojde k jablečno-mléčnému kvašení.

Stejně jako u vína bílého následuje odkalování a kvašení až do úplného biologického odbourání kyselin. Ještě dva týdny se pak nechá víno v klidu, teprve potom může dojít k prvnímu stáčení a zasíření. Červená vína se kvůli provzdušnění aspoň jednou za tři měsíce znovu stáčí.

Během zrání vína, tedy během “školení”, je dobré mít červené víno nějakou dobu v dřevěných sudech. Póry dřeva proniká k vínu vzduch a zlepšuje tak jeho zrání. Před lahvováním prochází už jen jemnou filtrací, aby se nenarušil jeho charakter. Ještě aspoň rok pak kvalitní červené víno dozrává v lahvích.

Novinky z našeho blogu

Díky Vinařství Tetur Vám už skoro třicet let nabízíme skutečnou kvalitu
10.04.2019
Díky Vinařství Tetur Vám už skoro třicet let nabízíme skutečnou kvalitu
Dlouhodobá obchodně – partnerská spolupráce s Vinařstvím Tetur je velkým přínosem zejména pro naše zákazníky. Získají tím totiž možnost ochutnat skute... číst celé
Vína, která jsou oceňována i ve světě (Vinařství Baloun)
05.04.2019
Vína, která jsou oceňována i ve světě (Vinařství Baloun)
Vína z moravského Vinařství Baloun, která jsou oceňována nejen doma, ale získávají prestižní ocenění i v zahraničí, mohou obohatit i Vaši vinotéku. číst celé
Abyste pro vaše obchodní partnery získali to nejlepší.
04.04.2019
Abyste pro vaše obchodní partnery získali to nejlepší.
Přemýšlíte, jaký dárek dát vašim obchodním partnerům nebo významným zákazníkům k vánocům, nebo jako poděkování za uzavřený obchod? Jedním z dárků, kte... číst celé
Bio víno – kvalita a žádný bolehlav
02.04.2019
Bio víno – kvalita a žádný bolehlav
Žádná chemie, žádná syřidla a žádné ranní bolení hlavy. Tak by se dalo shrnout to, co očekáváme od bio vína. Je ale nutné zacházet s ním šetrně. číst celé

VINNÝ SLOVNÍK:

Pozdní sběr, výběr, kabinet atd.... 
Nevíte co tyhle kategorie znamenají ?
Osvojte si správný vinařský slovník.

Kabinet   Pozdní sběr   Výběr z hroznů 

Slámové víno Výběr z bobulí Výběr z cibéb

Ledové víno

POŘADÍ CHUTNÁNÍ VÍN:

Abychom byli schopni správně ocenit chutnaná vína, je velmi důležité jejich pořadí.
Zpravidla postupujeme od bílých vín k červeným a od suchých po sladká.
V případě odlišeného stáří chutnáme vína od mladších po starší vína.

 

 

 

 

 


Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku.
Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně on-line.
V případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hod.

 

Zákaz prodeje alkoholických nápojů osobám mladším 18 let.

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně on-line. V případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hod.   Zákaz prodeje alkoholických nápojů osobám mladším 18 let.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz