Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
9:00 - 17:00
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
  1. Úvod
  2. Jak hodnotit a ochutnávat víno
Jak hodnotit a ochutnávat víno

Víno je velice komplexní nápoj, v němž se spolu snoubí velké množství barev, vůní i chutí, a vytvářejí tak jeho celkový dojem. Je to nápoj, který dokáže potěšit všechny smysly, jelikož při ochutnávání a hodnocení vína neposuzujeme pouze jeho samotnou chuť, ale také barvu, vůni a dokonce i hmat.

 

Barva

 Při ochutnávání začínáme víno vnímat nejprve očima. Základem je, aby víno bylo čisté a jiskrné. Na barvu a čirost vína mají nejdůležitější vliv tyto faktory:

 

  • Odrůda - každá odrůda vína vytváří jinou barvu výsledného nápoje

  • Způsob výroby - vinaři mohou pomocí různých způsobů, například nakvašením slupek nebo zráním v dřevěných sudech, změnit výslednou barvu vína

  • Stáří vína - Zatímco bílá vína tmavnou a zlátnou, čím jsou starší, červené víno s věkem bledne.

 

Vůně

Jakmile jsme víno prozkoumali zrakem, přichází na řádu další smysl, čich. Vůně je jedním z nejdůležitějších aspektů vína, který se významnou měrou podílí na jeho hodnocení. K vínu můžeme čichat i opakovaně. Ihned po nalití čichneme k vínu, když je jeho hladina klidná, poté zakroužíme sklenicí, čímž se víno smísí se vzduchem a uvolní se další vůně. Záleží také na místě, kde k vínu čicháme. Různé vůně můžeme cítit od stěny sklenice a jiná zprostředka. Čich nám pomůže rozeznat jemné nuance buketu a tím podpořit další ze smyslů, kterým je chuť.

 

Chuť 

Nejdůležitější senzorickou vlastností vína je pochopitelně chuť. Během degustace je nejdůležitější součástí hodnocení, a v hodnoticích tabulkách degustátorů je jí přisuzována nejvyšší váha.

 

 

Hmat

 

U vína můžeme hodnotit i hmatové vjemy. V ústech můžeme cítit perlení díky oxidu uhličitému u šumivých vín, nebo, svíravou chuť díky obsahu tříslovin u vín červených.

 

Harmonie

Nejdůležitější u degustace vína je harmonie, s níž se jednotlivé součásti spojují v jeden celek. Je důležité, aby ani jedna součást nebyla dominantní, a všechny se navzájem doplňovaly v jednom jediném harmonickém vjemu.

 

Novinky z našeho blogu

Díky Vinařství Tetur Vám už skoro třicet let nabízíme skutečnou kvalitu
10.04.2019
Díky Vinařství Tetur Vám už skoro třicet let nabízíme skutečnou kvalitu
Dlouhodobá obchodně – partnerská spolupráce s Vinařstvím Tetur je velkým přínosem zejména pro naše zákazníky. Získají tím totiž možnost ochutnat skute... číst celé
Vína, která jsou oceňována i ve světě (Vinařství Baloun)
05.04.2019
Vína, která jsou oceňována i ve světě (Vinařství Baloun)
Vína z moravského Vinařství Baloun, která jsou oceňována nejen doma, ale získávají prestižní ocenění i v zahraničí, mohou obohatit i Vaši vinotéku. číst celé
Abyste pro vaše obchodní partnery získali to nejlepší.
04.04.2019
Abyste pro vaše obchodní partnery získali to nejlepší.
Přemýšlíte, jaký dárek dát vašim obchodním partnerům nebo významným zákazníkům k vánocům, nebo jako poděkování za uzavřený obchod? Jedním z dárků, kte... číst celé
Bio víno – kvalita a žádný bolehlav
02.04.2019
Bio víno – kvalita a žádný bolehlav
Žádná chemie, žádná syřidla a žádné ranní bolení hlavy. Tak by se dalo shrnout to, co očekáváme od bio vína. Je ale nutné zacházet s ním šetrně. číst celé

VINNÝ SLOVNÍK:

Pozdní sběr, výběr, kabinet atd.... 
Nevíte co tyhle kategorie znamenají ?
Osvojte si správný vinařský slovník.

Kabinet   Pozdní sběr   Výběr z hroznů 

Slámové víno Výběr z bobulí Výběr z cibéb

Ledové víno

POŘADÍ CHUTNÁNÍ VÍN:

Abychom byli schopni správně ocenit chutnaná vína, je velmi důležité jejich pořadí.
Zpravidla postupujeme od bílých vín k červeným a od suchých po sladká.
V případě odlišeného stáří chutnáme vína od mladších po starší vína.

 

 

 

 

 


Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku.
Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně on-line.
V případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hod.

 

Zákaz prodeje alkoholických nápojů osobám mladším 18 let.

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně on-line. V případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hod.   Zákaz prodeje alkoholických nápojů osobám mladším 18 let.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz