Víno je velice komplexní nápoj, v němž se spolu snoubí velké množství barev, vůní i chutí, a vytvářejí tak jeho celkový dojem. Je to nápoj, který dokáže potěšit všechny smysly, jelikož při ochutnávání a hodnocení vína neposuzujeme pouze jeho samotnou chuť, ale také barvu, vůni a dokonce i hmat.
Barva
Při ochutnávání začínáme víno vnímat nejprve očima. Základem je, aby víno bylo čisté a jiskrné. Na barvu a čirost vína mají nejdůležitější vliv tyto faktory:
Odrůda - každá odrůda vína vytváří jinou barvu výsledného nápoje
Způsob výroby - vinaři mohou pomocí různých způsobů, například nakvašením slupek nebo zráním v dřevěných sudech, změnit výslednou barvu vína
Stáří vína - Zatímco bílá vína tmavnou a zlátnou, čím jsou starší, červené víno s věkem bledne.
Vůně
Jakmile jsme víno prozkoumali zrakem, přichází na řádu další smysl, čich. Vůně je jedním z nejdůležitějších aspektů vína, který se významnou měrou podílí na jeho hodnocení. K vínu můžeme čichat i opakovaně. Ihned po nalití čichneme k vínu, když je jeho hladina klidná, poté zakroužíme sklenicí, čímž se víno smísí se vzduchem a uvolní se další vůně. Záleží také na místě, kde k vínu čicháme. Různé vůně můžeme cítit od stěny sklenice a jiná zprostředka. Čich nám pomůže rozeznat jemné nuance buketu a tím podpořit další ze smyslů, kterým je chuť.
Chuť 
Nejdůležitější senzorickou vlastností vína je pochopitelně chuť. Během degustace je nejdůležitější součástí hodnocení, a v hodnoticích tabulkách degustátorů je jí přisuzována nejvyšší váha.
Hmat
U vína můžeme hodnotit i hmatové vjemy. V ústech můžeme cítit perlení díky oxidu uhličitému u šumivých vín, nebo, svíravou chuť díky obsahu tříslovin u vín červených.
Harmonie
Nejdůležitější u degustace vína je harmonie, s níž se jednotlivé součásti spojují v jeden celek. Je důležité, aby ani jedna součást nebyla dominantní, a všechny se navzájem doplňovaly v jednom jediném harmonickém vjemu.