Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
10:00 - 16:00
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 1 799,00 Kč a máte dopravu ZDARMA
Nepropásněte novinky, akce a slevy!

 

 

 
Jak hodnotit a ochutnávat víno

Víno je velice komplexní nápoj, v němž se spolu snoubí velké množství barev, vůní i chutí, a vytvářejí tak jeho celkový dojem. Je to nápoj, který dokáže potěšit všechny smysly, jelikož při ochutnávání a hodnocení vína neposuzujeme pouze jeho samotnou chuť, ale také barvu, vůni a dokonce i hmat.

 

Barva

 Při ochutnávání začínáme víno vnímat nejprve očima. Základem je, aby víno bylo čisté a jiskrné. Na barvu a čirost vína mají nejdůležitější vliv tyto faktory:

 

  • Odrůda - každá odrůda vína vytváří jinou barvu výsledného nápoje

  • Způsob výroby - vinaři mohou pomocí různých způsobů, například nakvašením slupek nebo zráním v dřevěných sudech, změnit výslednou barvu vína

  • Stáří vína - Zatímco bílá vína tmavnou a zlátnou, čím jsou starší, červené víno s věkem bledne.

 

Vůně

Jakmile jsme víno prozkoumali zrakem, přichází na řádu další smysl, čich. Vůně je jedním z nejdůležitějších aspektů vína, který se významnou měrou podílí na jeho hodnocení. K vínu můžeme čichat i opakovaně. Ihned po nalití čichneme k vínu, když je jeho hladina klidná, poté zakroužíme sklenicí, čímž se víno smísí se vzduchem a uvolní se další vůně. Záleží také na místě, kde k vínu čicháme. Různé vůně můžeme cítit od stěny sklenice a jiná zprostředka. Čich nám pomůže rozeznat jemné nuance buketu a tím podpořit další ze smyslů, kterým je chuť.

 

Chuť 

Nejdůležitější senzorickou vlastností vína je pochopitelně chuť. Během degustace je nejdůležitější součástí hodnocení, a v hodnoticích tabulkách degustátorů je jí přisuzována nejvyšší váha.

 

 

Hmat

 

U vína můžeme hodnotit i hmatové vjemy. V ústech můžeme cítit perlení díky oxidu uhličitému u šumivých vín, nebo, svíravou chuť díky obsahu tříslovin u vín červených.

 

Harmonie

Nejdůležitější u degustace vína je harmonie, s níž se jednotlivé součásti spojují v jeden celek. Je důležité, aby ani jedna součást nebyla dominantní, a všechny se navzájem doplňovaly v jednom jediném harmonickém vjemu.

 

Novinky z našeho blogu

Vinařství Horák produkuje přívlastková vína světové úrovně
28.11.2019
Vinařství Horák produkuje přívlastková vína světové úrovně
Nejen starobylá vinařství, předávaná z otce na syna po mnoho generací, se mohou chlubit kvalitními víny. I vinařství mladá, založená relativně nedáv... číst celé
Burčák z moravských hroznů již začátkem září. Přečtěte si další novinky.
20.08.2019
Burčák z moravských hroznů již začátkem září. Přečtěte si další novinky.
Se začátkem prodeje nespěcháme, protože chceme, aby měl burčák přírodní cukry. číst celé
Zapomeňte na chemii - dřevo můžete nabarvit i pomocí vína
12.06.2019
Zapomeňte na chemii - dřevo můžete nabarvit i pomocí vína
Rádi vyrábíte bytové doplňky, ale nechce se vám při jejich výrobě používat chemické barvy? Možná vás to překvapí, ale dřevěnou poličku, stolek čí šupl... číst celé
Víno, které je opravdu jedinečné
10.05.2019
Víno, které je opravdu jedinečné
Spojením kvalitního vína a etikety podle vlastního návrhu vznikne naprosto originální dárek nebo způsob, jak ozvláštnit některou důležitou oslavu. číst celé

VĚRNOSTNÍ PROGRAM PRO REGISTROVANÉ:

3000 Kč- 3
5000 Kč- 4
7000 Kč - 5

 

 Při dosažení určité částky je sleva stálá. ( Všechny nákupy se sčítají)

 


Zákaz prodeje alkoholických nápojů osobám mladším 18 let.

 

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně on-line. V případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hod.   Zákaz prodeje alkoholických nápojů osobám mladším 18 let.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz