Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
9:00 - 17:00
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
  1. Úvod
  2. Druhy přívlastkových vín
Druhy přívlastkových vín

Vína se nerozdělují pouze na červená a bílá. U kvalitních vín rozlišujeme také přívlastky. Víno s přívlastkem musí splňovat určité nároky na kvalitu, nesmí být například žádným způsobem doslazováno, a použité hrozny musejí navíc pocházet z vinic v České republice.

 

Při dělení vín podle přívlastků jde o dělení podle cukernatosti, jakou mají hrozny při sběru. Každý z přívlastků má stanovenou určitou hodnotu minimálního obsahu cukru ve vylisované šťávě, který se udává ve stupních normalizovaného moštoměru, °NM.

Kabinetní víno:

Jde o víno z hroznů, které měly při sběru cukernatost minimálně 19 °NM. Většinou jde o lehčí, suchá, příjemně pitelná vína, jelikož většina cukru prokvasila na alkohol. Kabinetní víno může být i sladké, pokud nedošlo k prokvašení veškerého cukru. Obsah alkoholu pak bývá nižší, okolo 9 %. Kabinetní vína jsou vhodná k běžnému stolování a popíjení s přáteli.

Pozdní sběr:

Pokud na etiketě naleznete přívlastek "pozdní sběr", znamená to, že cukernatost hroznů při sběru dosáhla min. 21 °NM. Vína s přívlastkem Pozdní sběr jsou vyráběna z dobře vyzrálých hroznů, které se sbírají později, takže se v révě stačily rozvinout výraznější odrůdové charaktery a vyšší obsah cukru. Jde o kvalitní polosuchá vína, v případě že jde o víno suché, mívá obsah alkoholu až 14 % a více, V případě sladkého vína obsah alkoholu nepřekračuje 11 %.

Výběr z hroznů:

Tento přívlastek znamená, že hrozny dosáhly cukernatosti minimálně 24 °NM. Červené odrůdy vína v podnebních podmínkách České republiky zřídkakdy dosahují této cukernatosti, proto se s přívlastkem "Výběr z hroznů" setkáváme většinou u bílého vína. Většinou se jedná o víno plné, polosladké, s vyšším obsahem alkoholu okolo 13 % a někdy se u nich setkáváme i s vyšším obsahem zbytkového cukru. Další podmínkou u tohoto přívlastku je, že hrozny musí být sklizeny ručně, nikoliv strojově. Tento typ přívlastkového vína se může použít k běžnému stolování, přestože je vhodnější k slavnostnějším příležitostem, k přípitkům či vychutnávání. Obzvláště to platí pro jeho sladší varianty.

Slámové víno

Tímto přívlastkem označujeme víno, vyrobené z moštu, který dosáhl minimálně 27 °NM cukernatosti. Hrozny na Slámové víno se zásadně sklízejí ručně, a před lisováním musejí být minimálně 3 měsíce přirozeně sušeny na slámě, rákosu, popřípadě volně zavěšené. Slámové víno se vyrábí z dobře vyzrálých hroznů, které nesmějí být poškozené. Díky vysušení části vody dochází ke koncentraci cukrů, kyselin a extraktivních látek, což dává výslednému vínu výrazný charakter. Slámová vína bývají sladší, s nižším obsahem alkoholu, a díky náročné výrobě také mnohem dražší.

 

Výběr z bobulí

Jako výběr z bobulí se označuje víno, jehož hrozny zrály na vinici velice dlouho, díky čemuž získaly hrozny vysokou cukernatost minimálně 27 °NM, což je nejvyšší stupeň přirozené zralosti. Jedná se většinou o velmi plná, extraktivní, sladká či polosladká vína, která se hodí pro slavnostní příležitosti, k přípitkům, nebo k vychutnávání.

 

Výběr z cibéb

Tento přívlastek označuje víno, z hroznů, které vyzrály na vinici na min. 32 °NM. Této úrovně vyzrálosti se v našich podmínkách dosahuje jen obtížně, většinou pomocí botrytidy, ušlechtilé plísně, která promění hrozny v cibéby, což jsou v podstatě hrozinky. Jedná se o vysoce kvalitní víno s výraznější chutí, vysokým obsahem zbytkového cukru a s obsahem alkoholu okolo 10 - 13%.

 

Ledové víno

Stejně jako slámové víno, vyrábí se z moštu, který dosáhl minimálně 27 °NM cukernatosti. Hrozny na Ledové víno se sklízejí ručně, a sklizeň musí proběhnout při mrazu minimálně -7 °C. Během sklizně i následného zpracování musí hrozny zůstat zmrzlé. Díky tomu se během lisování uvolní minimum vody a maximum extraktivních látek, kyselin a cukrů. Ledová vína se vyznačují středním nebo nižším obsahem alkoholu, a vysokým obsahem zbytkového cukru. Stejně jako u vína slámového, je jeho cena vyšší, díky náročnému procesu výroby.

 

Novinky z našeho blogu

Díky Vinařství Tetur Vám už skoro třicet let nabízíme skutečnou kvalitu
10.04.2019
Díky Vinařství Tetur Vám už skoro třicet let nabízíme skutečnou kvalitu
Dlouhodobá obchodně – partnerská spolupráce s Vinařstvím Tetur je velkým přínosem zejména pro naše zákazníky. Získají tím totiž možnost ochutnat skute... číst celé
Vína, která jsou oceňována i ve světě (Vinařství Baloun)
05.04.2019
Vína, která jsou oceňována i ve světě (Vinařství Baloun)
Vína z moravského Vinařství Baloun, která jsou oceňována nejen doma, ale získávají prestižní ocenění i v zahraničí, mohou obohatit i Vaši vinotéku. číst celé
Abyste pro vaše obchodní partnery získali to nejlepší.
04.04.2019
Abyste pro vaše obchodní partnery získali to nejlepší.
Přemýšlíte, jaký dárek dát vašim obchodním partnerům nebo významným zákazníkům k vánocům, nebo jako poděkování za uzavřený obchod? Jedním z dárků, kte... číst celé
Bio víno – kvalita a žádný bolehlav
02.04.2019
Bio víno – kvalita a žádný bolehlav
Žádná chemie, žádná syřidla a žádné ranní bolení hlavy. Tak by se dalo shrnout to, co očekáváme od bio vína. Je ale nutné zacházet s ním šetrně. číst celé

VINNÝ SLOVNÍK:

Pozdní sběr, výběr, kabinet atd.... 
Nevíte co tyhle kategorie znamenají ?
Osvojte si správný vinařský slovník.

Kabinet   Pozdní sběr   Výběr z hroznů 

Slámové víno Výběr z bobulí Výběr z cibéb

Ledové víno

POŘADÍ CHUTNÁNÍ VÍN:

Abychom byli schopni správně ocenit chutnaná vína, je velmi důležité jejich pořadí.
Zpravidla postupujeme od bílých vín k červeným a od suchých po sladká.
V případě odlišeného stáří chutnáme vína od mladších po starší vína.

 

 

 

 

 


Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku.
Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně on-line.
V případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hod.

 

Zákaz prodeje alkoholických nápojů osobám mladším 18 let.

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně on-line. V případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hod.   Zákaz prodeje alkoholických nápojů osobám mladším 18 let.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz