Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
9:00 - 17:00
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
  1. Úvod
  2. Druhy přívlastkových vín
Druhy přívlastkových vín

Vína se nerozdělují pouze na červená a bílá. U kvalitních vín rozlišujeme také přívlastky. Víno s přívlastkem musí splňovat určité nároky na kvalitu, nesmí být například žádným způsobem doslazováno, a použité hrozny musejí navíc pocházet z vinic v České republice.

 

Při dělení vín podle přívlastků jde o dělení podle cukernatosti, jakou mají hrozny při sběru. Každý z přívlastků má stanovenou určitou hodnotu minimálního obsahu cukru ve vylisované šťávě, který se udává ve stupních normalizovaného moštoměru, °NM.

Kabinetní víno:

Jde o víno z hroznů, které měly při sběru cukernatost minimálně 19 °NM. Většinou jde o lehčí, suchá, příjemně pitelná vína, jelikož většina cukru prokvasila na alkohol. Kabinetní víno může být i sladké, pokud nedošlo k prokvašení veškerého cukru. Obsah alkoholu pak bývá nižší, okolo 9 %. Kabinetní vína jsou vhodná k běžnému stolování a popíjení s přáteli.

Pozdní sběr:

Pokud na etiketě naleznete přívlastek "pozdní sběr", znamená to, že cukernatost hroznů při sběru dosáhla min. 21 °NM. Vína s přívlastkem Pozdní sběr jsou vyráběna z dobře vyzrálých hroznů, které se sbírají později, takže se v révě stačily rozvinout výraznější odrůdové charaktery a vyšší obsah cukru. Jde o kvalitní polosuchá vína, v případě že jde o víno suché, mívá obsah alkoholu až 14 % a více, V případě sladkého vína obsah alkoholu nepřekračuje 11 %.

Výběr z hroznů:

Tento přívlastek znamená, že hrozny dosáhly cukernatosti minimálně 24 °NM. Červené odrůdy vína v podnebních podmínkách České republiky zřídkakdy dosahují této cukernatosti, proto se s přívlastkem "Výběr z hroznů" setkáváme většinou u bílého vína. Většinou se jedná o víno plné, polosladké, s vyšším obsahem alkoholu okolo 13 % a někdy se u nich setkáváme i s vyšším obsahem zbytkového cukru. Další podmínkou u tohoto přívlastku je, že hrozny musí být sklizeny ručně, nikoliv strojově. Tento typ přívlastkového vína se může použít k běžnému stolování, přestože je vhodnější k slavnostnějším příležitostem, k přípitkům či vychutnávání. Obzvláště to platí pro jeho sladší varianty.

Slámové víno

Tímto přívlastkem označujeme víno, vyrobené z moštu, který dosáhl minimálně 27 °NM cukernatosti. Hrozny na Slámové víno se zásadně sklízejí ručně, a před lisováním musejí být minimálně 3 měsíce přirozeně sušeny na slámě, rákosu, popřípadě volně zavěšené. Slámové víno se vyrábí z dobře vyzrálých hroznů, které nesmějí být poškozené. Díky vysušení části vody dochází ke koncentraci cukrů, kyselin a extraktivních látek, což dává výslednému vínu výrazný charakter. Slámová vína bývají sladší, s nižším obsahem alkoholu, a díky náročné výrobě také mnohem dražší.

 

Výběr z bobulí

Jako výběr z bobulí se označuje víno, jehož hrozny zrály na vinici velice dlouho, díky čemuž získaly hrozny vysokou cukernatost minimálně 27 °NM, což je nejvyšší stupeň přirozené zralosti. Jedná se většinou o velmi plná, extraktivní, sladká či polosladká vína, která se hodí pro slavnostní příležitosti, k přípitkům, nebo k vychutnávání.

 

Výběr z cibéb

Tento přívlastek označuje víno, z hroznů, které vyzrály na vinici na min. 32 °NM. Této úrovně vyzrálosti se v našich podmínkách dosahuje jen obtížně, většinou pomocí botrytidy, ušlechtilé plísně, která promění hrozny v cibéby, což jsou v podstatě hrozinky. Jedná se o vysoce kvalitní víno s výraznější chutí, vysokým obsahem zbytkového cukru a s obsahem alkoholu okolo 10 - 13%.

 

Ledové víno

Stejně jako slámové víno, vyrábí se z moštu, který dosáhl minimálně 27 °NM cukernatosti. Hrozny na Ledové víno se sklízejí ručně, a sklizeň musí proběhnout při mrazu minimálně -7 °C. Během sklizně i následného zpracování musí hrozny zůstat zmrzlé. Díky tomu se během lisování uvolní minimum vody a maximum extraktivních látek, kyselin a cukrů. Ledová vína se vyznačují středním nebo nižším obsahem alkoholu, a vysokým obsahem zbytkového cukru. Stejně jako u vína slámového, je jeho cena vyšší, díky náročnému procesu výroby.

 

Novinky z našeho blogu

Burčák z moravských hroznů již začátkem září. Přečtěte si další novinky.
20.08.2019
Burčák z moravských hroznů již začátkem září. Přečtěte si další novinky.
Se začátkem prodeje nespěcháme, protože chceme, aby měl burčák přírodní cukry. číst celé
Zapomeňte na chemii - dřevo můžete nabarvit i pomocí vína
12.06.2019
Zapomeňte na chemii - dřevo můžete nabarvit i pomocí vína
Rádi vyrábíte bytové doplňky, ale nechce se vám při jejich výrobě používat chemické barvy? Možná vás to překvapí, ale dřevěnou poličku, stolek čí šupl... číst celé
Víno, které je opravdu jedinečné
10.05.2019
Víno, které je opravdu jedinečné
Spojením kvalitního vína a etikety podle vlastního návrhu vznikne naprosto originální dárek nebo způsob, jak ozvláštnit některou důležitou oslavu. číst celé
Díky Vinařství Tetur Vám už skoro třicet let nabízíme skutečnou kvalitu
10.04.2019
Díky Vinařství Tetur Vám už skoro třicet let nabízíme skutečnou kvalitu
Dlouhodobá obchodně – partnerská spolupráce s Vinařstvím Tetur je velkým přínosem zejména pro naše zákazníky. Získají tím totiž možnost ochutnat skute... číst celé

VĚRNOSTNÍ PROGRAM PRO REGISTROVANÉ:

3000 Kč - 3%

5000 Kč - 4%

7000 Kč - 5%

Při dosažení určité částky je sleva stálá. ( Všechny nákupy se sčítají)

 

 


Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku.
Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně on-line.
V případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hod.

 

Zákaz prodeje alkoholických nápojů osobám mladším 18 let.

CZIN.eu

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.
Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně on-line. V případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hod.   Zákaz prodeje alkoholických nápojů osobám mladším 18 let.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz