- Úvod
- Degustace vína
Správně degustovat víno je téměř uměním. Není tím ale řečeno, že je to tak těžké. Stačí dodržet několik pravidel, a i z Vás může být zdatný someliér.
U degustace vína dejte na první dojem
První a také téměř nejdůležitější pravidlo při degustaci vína možná leckoho překvapí. Ačkoliv v životě se má vše řádně rozvážit a nedat na první dojem, tady je to právě naopak. První dojem je pro someliéra většinou základem. Druhou zásadou, která platí pro ochutnávání více druhů, je dodržet správné pořadí.
Je to jednoduché a také logické. Ochutnávejte v pořadí:
suché
polosuché
polosladké
sladké
šumivé
červené.
Výrazně sladká vína se řadí až za suchá červená. Před degustací by neměl someliér kouřit, pít kávu a jíst ostrá jídla, ale napít se obyčejné vody.
A nyní můžeme vzít do ruky skleničku s vínem
První, co posoudíme, je vzhled. Intenzita barvy se zkoumá proti bílému pozadí nebo světlu. Víno má být čiré a jiskrné.
Přichází na řadu známé zakroužení. Tím se víno provzdušní a vyšle k nám své aroma. Z toho, jak stéká víno po stěnách poznáme, jak je na tom s obsahem alkoholu a kvalitou. Čím pomaleji stéká, tím je obsah cukru vyšší.
Dalším krokem je čichový vjem. Sklenku přisuňte k obličeji tak, aby byl Váš nos na okraji sklenky ne ve středu. Hluboký nádech a hned máte jasno, po čem víno voní.
A teprve nyní můžete okusit malým douškem. Strukturu vína rozezná Váš jazyk snadno. Na špičce jazyka má receptory sladkosti, na kořeni pozná hořkost a po stranách kyselost.
Ještě, než pošlete víno do svých útrob, poválejte ho po jazyku a patře. Mezi zuby se do úst vtáhne trocha vzduchu a ten zanese aroma do zadní části úst. Jestliže máte za úkol provést odbornou degustaci, pak je zapotřebí doušek vyplivnout. A to je škoda. Proto je rozhodně příjemnější být someliér amatér, který může každý doušek lahodného moku s klidným svědomím polknout a po chvíli celý příjemný proces zopakovat.
Nezapomeňte ale také na správnou teplotu vín.
bílé 9-11 °C
růžové 11-13 °C
červené 14-16 °C.