Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
9:00 - 17:00
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
  1. Úvod
  2. Degustace vína
Degustace vína

Správně degustovat víno je téměř uměním. Není tím ale řečeno, že je to tak těžké. Stačí dodržet několik pravidel, a i z Vás může být zdatný someliér.

U degustace vína dejte na první dojem

První a také téměř nejdůležitější pravidlo při degustaci vína možná leckoho překvapí. Ačkoliv v životě se má vše řádně rozvážit a nedat na první dojem, tady je to právě naopak. První dojem je pro someliéra většinou základem. Druhou zásadou, která platí pro ochutnávání více druhů, je dodržet správné pořadí.

Je to jednoduché a také logické. Ochutnávejte v pořadí:

  • suché

  • polosuché

  • polosladké

  • sladké

  • šumivé

  • červené.

Výrazně sladká vína se řadí až za suchá červená. Před degustací by neměl someliér kouřit, pít kávu a jíst ostrá jídla, ale napít se obyčejné vody.

A nyní můžeme vzít do ruky skleničku s vínem

  1. První, co posoudíme, je vzhled. Intenzita barvy se zkoumá proti bílému pozadí nebo světlu. Víno má být čiré a jiskrné.

  2. Přichází na řadu známé zakroužení. Tím se víno provzdušní a vyšle k nám své aroma. Z toho, jak stéká víno po stěnách poznáme, jak je na tom s obsahem alkoholu a kvalitou. Čím pomaleji stéká, tím je obsah cukru vyšší.

  3. Dalším krokem je čichový vjem. Sklenku přisuňte k obličeji tak, aby byl Váš nos na okraji sklenky ne ve středu. Hluboký nádech a hned máte jasno, po čem víno voní.

  4. A teprve nyní můžete okusit malým douškem. Strukturu vína rozezná Váš jazyk snadno. Na špičce jazyka má receptory sladkosti, na kořeni pozná hořkost a po stranách kyselost.

Ještě, než pošlete víno do svých útrob, poválejte ho po jazyku a patře. Mezi zuby se do úst vtáhne trocha vzduchu a ten zanese aroma do zadní části úst. Jestliže máte za úkol provést odbornou degustaci, pak je zapotřebí doušek vyplivnout. A to je škoda. Proto je rozhodně příjemnější být someliér amatér, který může každý doušek lahodného moku s klidným svědomím polknout a po chvíli celý příjemný proces zopakovat.

Nezapomeňte ale také na správnou teplotu vín.

  • bílé 9-11 °C

  • růžové 11-13 °C

  • červené 14-16 °C.

Novinky z našeho blogu

Díky Vinařství Tetur Vám už skoro třicet let nabízíme skutečnou kvalitu
10.04.2019
Díky Vinařství Tetur Vám už skoro třicet let nabízíme skutečnou kvalitu
Dlouhodobá obchodně – partnerská spolupráce s Vinařstvím Tetur je velkým přínosem zejména pro naše zákazníky. Získají tím totiž možnost ochutnat skute... číst celé
Vína, která jsou oceňována i ve světě (Vinařství Baloun)
05.04.2019
Vína, která jsou oceňována i ve světě (Vinařství Baloun)
Vína z moravského Vinařství Baloun, která jsou oceňována nejen doma, ale získávají prestižní ocenění i v zahraničí, mohou obohatit i Vaši vinotéku. číst celé
Abyste pro vaše obchodní partnery získali to nejlepší.
04.04.2019
Abyste pro vaše obchodní partnery získali to nejlepší.
Přemýšlíte, jaký dárek dát vašim obchodním partnerům nebo významným zákazníkům k vánocům, nebo jako poděkování za uzavřený obchod? Jedním z dárků, kte... číst celé
Bio víno – kvalita a žádný bolehlav
02.04.2019
Bio víno – kvalita a žádný bolehlav
Žádná chemie, žádná syřidla a žádné ranní bolení hlavy. Tak by se dalo shrnout to, co očekáváme od bio vína. Je ale nutné zacházet s ním šetrně. číst celé

VINNÝ SLOVNÍK:

Pozdní sběr, výběr, kabinet atd.... 
Nevíte co tyhle kategorie znamenají ?
Osvojte si správný vinařský slovník.

Kabinet   Pozdní sběr   Výběr z hroznů 

Slámové víno Výběr z bobulí Výběr z cibéb

Ledové víno

POŘADÍ CHUTNÁNÍ VÍN:

Abychom byli schopni správně ocenit chutnaná vína, je velmi důležité jejich pořadí.
Zpravidla postupujeme od bílých vín k červeným a od suchých po sladká.
V případě odlišeného stáří chutnáme vína od mladších po starší vína.

 

 

 

 

 


Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku.
Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně on-line.
V případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hod.

 

Zákaz prodeje alkoholických nápojů osobám mladším 18 let.

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně on-line. V případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hod.   Zákaz prodeje alkoholických nápojů osobám mladším 18 let.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz