Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
9:00 - 17:00
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
  1. Úvod
  2. Degustace vína
Degustace vína

Správně degustovat víno je téměř uměním. Není tím ale řečeno, že je to tak těžké. Stačí dodržet několik pravidel, a i z Vás může být zdatný someliér.

U degustace vína dejte na první dojem

První a také téměř nejdůležitější pravidlo při degustaci vína možná leckoho překvapí. Ačkoliv v životě se má vše řádně rozvážit a nedat na první dojem, tady je to právě naopak. První dojem je pro someliéra většinou základem. Druhou zásadou, která platí pro ochutnávání více druhů, je dodržet správné pořadí.

Je to jednoduché a také logické. Ochutnávejte v pořadí:

  • suché

  • polosuché

  • polosladké

  • sladké

  • šumivé

  • červené.

Výrazně sladká vína se řadí až za suchá červená. Před degustací by neměl someliér kouřit, pít kávu a jíst ostrá jídla, ale napít se obyčejné vody.

A nyní můžeme vzít do ruky skleničku s vínem

  1. První, co posoudíme, je vzhled. Intenzita barvy se zkoumá proti bílému pozadí nebo světlu. Víno má být čiré a jiskrné.

  2. Přichází na řadu známé zakroužení. Tím se víno provzdušní a vyšle k nám své aroma. Z toho, jak stéká víno po stěnách poznáme, jak je na tom s obsahem alkoholu a kvalitou. Čím pomaleji stéká, tím je obsah cukru vyšší.

  3. Dalším krokem je čichový vjem. Sklenku přisuňte k obličeji tak, aby byl Váš nos na okraji sklenky ne ve středu. Hluboký nádech a hned máte jasno, po čem víno voní.

  4. A teprve nyní můžete okusit malým douškem. Strukturu vína rozezná Váš jazyk snadno. Na špičce jazyka má receptory sladkosti, na kořeni pozná hořkost a po stranách kyselost.

Ještě, než pošlete víno do svých útrob, poválejte ho po jazyku a patře. Mezi zuby se do úst vtáhne trocha vzduchu a ten zanese aroma do zadní části úst. Jestliže máte za úkol provést odbornou degustaci, pak je zapotřebí doušek vyplivnout. A to je škoda. Proto je rozhodně příjemnější být someliér amatér, který může každý doušek lahodného moku s klidným svědomím polknout a po chvíli celý příjemný proces zopakovat.

Nezapomeňte ale také na správnou teplotu vín.

  • bílé 9-11 °C

  • růžové 11-13 °C

  • červené 14-16 °C.

Novinky z našeho blogu

Vinařství Horák produkuje přívlastková vína světové úrovně
28.11.2019
Vinařství Horák produkuje přívlastková vína světové úrovně
Nejen starobylá vinařství, předávaná z otce na syna po mnoho generací, se mohou chlubit kvalitními víny. I vinařství mladá, založená relativně nedáv... číst celé
Burčák z moravských hroznů již začátkem září. Přečtěte si další novinky.
20.08.2019
Burčák z moravských hroznů již začátkem září. Přečtěte si další novinky.
Se začátkem prodeje nespěcháme, protože chceme, aby měl burčák přírodní cukry. číst celé
Zapomeňte na chemii - dřevo můžete nabarvit i pomocí vína
12.06.2019
Zapomeňte na chemii - dřevo můžete nabarvit i pomocí vína
Rádi vyrábíte bytové doplňky, ale nechce se vám při jejich výrobě používat chemické barvy? Možná vás to překvapí, ale dřevěnou poličku, stolek čí šupl... číst celé
Víno, které je opravdu jedinečné
10.05.2019
Víno, které je opravdu jedinečné
Spojením kvalitního vína a etikety podle vlastního návrhu vznikne naprosto originální dárek nebo způsob, jak ozvláštnit některou důležitou oslavu. číst celé

VĚRNOSTNÍ PROGRAM PRO REGISTROVANÉ:

3000 Kč - 3%

5000 Kč - 4%

7000 Kč - 5%

Při dosažení určité částky je sleva stálá. ( Všechny nákupy se sčítají)

 


Zákaz prodeje alkoholických nápojů osobám mladším 18 let.

 

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.
Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně on-line. V případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hod.   Zákaz prodeje alkoholických nápojů osobám mladším 18 let.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz