Potřebujete poradit ?
Jak vzniká víno ?
Od sklizně hroznů z vinohradu po nalévání do sklenic prochází víno dlouhým procesem, díky němuž vzniká ten tak lahodný nápoj. Obecně vzato, čím delší proces přeměny je, tím víc nám potom víno chutná. Pojďte si s námi projít tu důležitou cestu a přečtěte si příběh o tom, jak vzniká víno.
Ihned po sklizni prochází hrozny vinné révy odzrňováním, protože třapina (rozvětvený stonek) obsahuje chlorofyl a třísloviny, díky nimž by mohlo být výsledné víno nahořklé a trpké. Z toho důvodu se bobule ještě drtí a zbavují se semínek, i ty totiž obsahují výrazné, až svíravé třísloviny. Teprve nadrcené a semínek zbavené bobule se dál zpracovávají. Zvlášť u modrých hroznů je pečlivé odzrnění nezbytné, protože drť zůstává v moštu po celou dobu kvašení.
Příběh bílého vína
Nadrcené bobule dál projdou lisem, aby se z nich vylisoval mošt. Z něj se odkalením odstraní všechny látky, které by později mohly ovlivnit chuť vína vyluhovanými tříslovinami, tedy zbytky slupek a dužiny.
Do čistého moštu se přidají vinné kvasinky, tím dochází k dalšímu kroku - ke kvašení. V praxi to znamená, že se cukry obsažené ve vinné révě, tedy glukóza a fruktóza, přeměňují na alkohol a oxid uhličitý. Ve chvíli, kdy mladé víno dosáhne určité harmonie, nastane první stáčení. To se obvykle spojuje s hrubou filtrací a zasířením.
Po stočení se bílé víno opět ukládá do klidu a ještě dokvašuje. Pak už nastává poslední krok, víno projde ostrou filtrací a přes mikrobiální filtry a stabilizuje se. Je připraveno na lahvování.
Jak vzniká víno červené
Modré hrozny se ještě před lisováním nechají nakvášet, tím se lépe vyluhuje červené barvivo ze slupek. Aby bylo víno později harmonické a jemné, prochází v této fázi procesem biologického odbourávání kyseliny jablečné pomocí mléčných bakterií, takže dojde k jablečno-mléčnému kvašení.
Stejně jako u vína bílého následuje odkalování a kvašení až do úplného biologického odbourání kyselin. Ještě dva týdny se pak nechá víno v klidu, teprve potom může dojít k prvnímu stáčení a zasíření. Červená vína se kvůli provzdušnění aspoň jednou za tři měsíce znovu stáčí.
Během zrání vína, tedy během “školení”, je dobré mít červené víno nějakou dobu v dřevěných sudech. Póry dřeva proniká k vínu vzduch a zlepšuje tak jeho zrání. Před lahvováním prochází už jen jemnou filtrací, aby se nenarušil jeho charakter. Ještě aspoň rok pak kvalitní červené víno dozrává v lahvích.