Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
9:00 - 17:00
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 900,00 Kč a máte dopravu ZDARMA
  • Kategorie blogu
Nepropásněte novinky, akce a slevy!
OTEVÍRACÍ DOBA PRODEJNY
PONDĚLÍ10:00 – 20:00
ÚTERÝ10:00 – 20:00
STŘEDA10:00 – 20:00
ČTVRTEK10:00 – 20:00
PÁTEK10:00 – 20:00
SOBOTA10:00 – 20:00
NEDĚLEZAVŘENO

NAVŠTIVTE NAŠI PRODEJNU

Můžete u nás ochutnat a nakoupit
z naší nabídky vín.
Rádi vám s výběrem poradíme.

ČERTOVSKÁ VINOTÉKA
Plačkova 15
Boskovice, 680 01
 
Po - So: 09:00 - 20:00
 
  1. Úvod
  2. Blog
  3. Jak hodnotit a ochutnávat víno ?

Jak hodnotit a ochutnávat víno ?

Barva

 Při ochutnávání začínáme víno vnímat nejprve očima. Základem je, aby víno bylo čisté a jiskrné. Na barvu a čirost vína mají nejdůležitější vliv tyto faktory:

 

  • Odrůda - každá odrůda vína vytváří jinou barvu výsledného nápoje

  • Způsob výroby - vinaři mohou pomocí různých způsobů, například nakvašením slupek nebo zráním v dřevěných sudech, změnit výslednou barvu vína

  • Stáří vína - Zatímco bílá vína tmavnou a zlátnou, čím jsou starší, červené víno s věkem bledne.

 

Vůně

Jakmile jsme víno prozkoumali zrakem, přichází na řádu další smysl, čich. Vůně je jedním z nejdůležitějších aspektů vína, který se významnou měrou podílí na jeho hodnocení. K vínu můžeme čichat i opakovaně. Ihned po nalití čichneme k vínu, když je jeho hladina klidná, poté zakroužíme sklenicí, čímž se víno smísí se vzduchem a uvolní se další vůně. Záleží také na místě, kde k

 

Hmat

 vínu čicháme. Různé vůně můžeme cítit od stěny sklenice a jiná zprostředka. Čich nám pomůže rozeznat jemné nuance buketu a tím podpořit další ze smyslů, kterým je chuť.

 

Chuť

Nejdůležitější senzorickou vlastností vína je pochopitelně chuť. Během degustace je nejdůležitější součástí hodnocení, a v hodnoticích tabulkách degustátorů je jí přisuzována nejvyšší váha.

 

 U vína můžeme hodnotit i hmatové vjemy. V ústech můžeme cítit perlení díky oxidu uhličitému u šumivých vín, nebo, svíravou chuť díky obsahu tříslovin u vín červených.

 

Harmonie

Nejdůležitější u degustace vína je harmonie, s níž se jednotlivé součásti spojují v jeden celek. Je důležité, aby ani jedna součást nebyla dominantní, a všechny se navzájem doplňovaly v jednom jediném harmonickém vjemu.

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli

VĚRNOSTNÍ PROGRAM PRO REGISTROVANÉ:

3000 Kč - 3%

5000 Kč - 4%

7000 Kč - 5%

Při dosažení určité částky je sleva stálá. ( Všechny nákupy se sčítají)

 


Zákaz prodeje alkoholických nápojů osobám mladším 18 let.

 

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.
Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně on-line. V případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hod.   Zákaz prodeje alkoholických nápojů osobám mladším 18 let.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz