Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
9:00 - 17:00
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 900,00 Kč a máte dopravu ZDARMA
  • Kategorie blogu
Nepropásněte novinky, akce a slevy!
OTEVÍRACÍ DOBA PRODEJNY
PONDĚLÍ10:00 – 20:00
ÚTERÝ10:00 – 20:00
STŘEDA10:00 – 20:00
ČTVRTEK10:00 – 20:00
PÁTEK10:00 – 20:00
SOBOTA10:00 – 20:00
NEDĚLEZAVŘENO

NAVŠTIVTE NAŠI PRODEJNU

Můžete u nás ochutnat a nakoupit
z naší nabídky vín.
Rádi vám s výběrem poradíme.

ČERTOVSKÁ VINOTÉKA
Plačkova 15
Boskovice, 680 01
 
Po - So: 09:00 - 20:00
 
  1. Úvod
  2. Blog
  3. Druhy přívlastkových vín

Druhy přívlastkových vín

Při dělení vín podle přívlastků jde o dělení podle cukernatosti, jakou mají hrozny při sběru. Každý z přívlastků má stanovenou určitou hodnotu minimálního obsahu cukru ve vylisované šťávě, který se udává ve stupních normalizovaného moštoměru, °NM.

Kabinetní víno:

Jde o víno z hroznů, které měly při sběru cukernatost minimálně 19 °NM. Většinou jde o lehčí, suchá, příjemně pitelná vína, jelikož většina cukru prokvasila na alkohol. Kabinetní víno může být i sladké, pokud nedošlo k prokvašení veškerého cukru. Obsah alkoholu pak bývá nižší, okolo 9 %. Kabinetní vína jsou vhodná k běžnému stolování a popíjení s přáteli.

Pozdní sběr:

Pokud na etiketě naleznete přívlastek "pozdní sběr", znamená to, že cukernatost hroznů při sběru dosáhla min. 21 °NM. Vína s přívlastkem Pozdní sběr jsou vyráběna z dobře vyzrálých hroznů, které se sbírají později, takže se v révě stačily rozvinout výraznější odrůdové charaktery a vyšší obsah cukru. Jde o kvalitní polosuchá vína, v případě že jde o víno suché, mívá obsah alkoholu až 14 % a více, V případě sladkého vína obsah alkoholu nepřekračuje 11 %.

Výběr z hroznů:

Tento přívlastek znamená, že hrozny dosáhly cukernatosti minimálně 24 °NM. Červené odrůdy vína v podnebních podmínkách České republiky zřídkakdy dosahují této cukernatosti, proto se s přívlastkem "Výběr z hroznů" setkáváme většinou u bílého vína. Většinou se jedná o víno plné, polosladké, s vyšším obsahem alkoholu okolo 13 % a někdy se u nich setkáváme i s vyšším obsahem zbytkového cukru. Další podmínkou u tohoto přívlastku je, že hrozny musí být sklizeny ručně, nikoliv strojově. Tento typ přívlastkového vína se může použít k běžnému stolování, přestože je vhodnější k slavnostnějším příležitostem, k přípitkům či vychutnávání. Obzvláště to platí pro jeho sladší varianty.

Slámové víno

Tímto přívlastkem označujeme víno, vyrobené z moštu, který dosáhl minimálně 27 °NM cukernatosti. Hrozny na Slámové víno se zásadně sklízejí ručně, a před lisováním musejí být minimálně 3 měsíce přirozeně sušeny na slámě, rákosu, popřípadě volně zavěšené. Slámové víno se vyrábí z dobře vyzrálých hroznů, které nesmějí být poškozené. Díky vysušení části vody dochází ke koncentraci cukrů, kyselin a extraktivních látek, což dává výslednému vínu výrazný charakter. Slámová vína bývají sladší, s nižším obsahem alkoholu, a díky náročné výrobě také mnohem dražší.

 

Výběr z bobulí

Jako výběr z bobulí se označuje víno, jehož hrozny zrály na vinici velice dlouho, díky čemuž získaly hrozny vysokou cukernatost minimálně 27 °NM, což je nejvyšší stupeň přirozené zralosti. Jedná se většinou o velmi plná, extraktivní, sladká či polosladká vína, která se hodí pro slavnostní příležitosti, k přípitkům, nebo k vychutnávání.

 

Výběr z cibéb

Tento přívlastek označuje víno, z hroznů, které vyzrály na vinici na min. 32 °NM. Této úrovně vyzrálosti se v našich podmínkách dosahuje jen obtížně, většinou pomocí botrytidy, ušlechtilé plísně, která promění hrozny v cibéby, což jsou v podstatě hrozinky. Jedná se o vysoce kvalitní víno s výraznější chutí, vysokým obsahem zbytkového cukru a s obsahem alkoholu okolo 10 - 13%.

 

Ledové víno

Stejně jako slámové víno, vyrábí se z moštu, který dosáhl minimálně 27 °NM cukernatosti. Hrozny na Ledové víno se sklízejí ručně, a sklizeň musí proběhnout při mrazu minimálně -7 °C. Během sklizně i následného zpracování musí hrozny zůstat zmrzlé. Díky tomu se během lisování uvolní minimum vody a maximum extraktivních látek, kyselin a cukrů. Ledová vína se vyznačují středním nebo nižším obsahem alkoholu, a vysokým obsahem zbytkového cukru. Stejně jako u vína slámového, je jeho cena vyšší, díky náročnému procesu výroby.

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli

VĚRNOSTNÍ PROGRAM PRO REGISTROVANÉ:

3000 Kč - 3%

5000 Kč - 4%

7000 Kč - 5%

Při dosažení určité částky je sleva stálá. ( Všechny nákupy se sčítají)

 


Zákaz prodeje alkoholických nápojů osobám mladším 18 let.

 

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.
Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně on-line. V případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hod.   Zákaz prodeje alkoholických nápojů osobám mladším 18 let.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz