Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
9:00 - 17:00
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
  1. Úvod
  2. Blog
  3. Burčák z moravských hroznů již začátkem září. Přečtěte si další novinky.
20.08.2019

Burčák z moravských hroznů již začátkem září. Přečtěte si další novinky.

Burčák z moravských hroznů již začátkem září

Sezona burčáku je za dveřmi. Podle majitele Čertovské vinotéky Boskovice na Plačkové ulici si první nabídku oblíbeného nápoje, který je přesnějším označením pro vylisovanou šťávu z moravských hroznů si užijeme již začátkem září. Vinotéka, která je rodinnou firmou již od roku 1992, prošla za poslední měsíce několika změnami, jak v zapojení nové techniky, tak i z pohledu servisu pro zákazníky. Její majitel, mezinárodní degustátor Alois Oujeský, se na naši prosbu také vyjádřil k efektu nového vinařského zákona, který měl nakonec přesně opačný efekt, než jaký se čekal.

Pozměněná legislativa měla přinést omezení prodeje nekvalitního stáčeného vína dováženého ze zahraničí. Výsledky jsou však zcela obrácené. „Otevírají se stále další stáčírny. Ze zahraničí dováží kamion za kamionem neidentifikovatelný produkt nízké jakosti, který se převáží několik dní a pak se uměle dotváří. Poslední dobou jsou takto označená třeba i vína z Rakouska, ale sem překupníci jen víno dovezou a dále je prodávají jako rakouské,“ přiblížil Oujeský. Zákazníci by si tak měli dávat pozor, zda kupují víno sudové nebo stáčené. „Sudové prodávají opravdoví vinaři. Já jsem jediný na okrese a ani v republice nás není mnoho. Naopak u stáčeného se víno stáčí z krabic, které nikdo pořádně nekontroluje, protože pochází ze zahraničí. Prodává se kdekoliv, třeba v obuvi nebo jsem nedávno viděl také v železářství. Z kamionu „suchého vína“ se udělá hned několik odrůd, není to hlídané. Jedná se o chemicky navoněnou šťávu uměle doslazovanou řepným cukrem, která ale drží cenu moravských vín, aby to nebylo podezřelé. Zákazníků je mi až líto, protože jsou pochopitelně dezorientovaní,“ poukazuje.

Naopak odborní vinaři jsou pod daleko větším dozorem. „Musíme evidovat každý řádek, každou šarži. Dopředu nahlásit sklizeň. Vše děláme v koprodukci s vinařstvími. Já osobně prodávám jen moravská vína, u kterých je kontrola pravidelná. Zatímco stáčená vína se dovezou do republiky, ověří se krabice a hotovo. Tyto krabice se pak rozvezou mezi prodejce, kteří dostanou čerpadla a vlastně ani neví, co prodávají,“ pokračuje s tím, že Čertovská vinotéka Boskovice má podepsanou smlouvu s vinařstvími Baloun, Zálešák, Leoš Horák, Vladimír Tetur nebo Mezuliánik. Za kvalitu vína ručí obě strany. „Sudové víno musí prodávat člověk, kterého víno zajímá a má školu. Potřebuje znát, jak jsou na tom kyseliny, hodnota síry, kterou se snažíme držet zcela na minimu. Když se prodává víno z krabic, prodejce vlastně nic neví. Jenom stočí něco, co mu dovezli,“ poukazuje.

Do vedení boskovické vinotéky však stále více promlouvá i syn Matěj. „Přebírá to po mě. Spolupracujeme spolu deset let, každý máme své úkoly a zvládá to výborně. Má za sebou základní kurz sommelierství a do dvou, tří let by měl získat i mezinárodní oprávnění, jako mám já. Je připravený, víno skvěle ovládá. Navíc přinesl do prodeje moderní věci,“ pochvaluje si. „Připravili jsme například e-shop winehell.cz, kterým se tak dostáváme na celorepublikový trh. Na našich stránkách mohou zákazníci využít i virtuální prohlídky naší prodejny,“ poukázal Matěj Oujeský na prostory, které kromě lahvového vína či sudů zkrášlují také masky krampus čertů nebo velká kniha hříchů. Modernizace doznalo však také technické zázemí. „Zakoupili jsme špičkovou menší plnící linku na lahvová vína z důvodu zakázek menších firem, svateb a podobných zájemců. Připravit můžeme až stovku lahví, včetně vlastního loga, fotky či jiného námětu. Obměna techniky je pro nás důležitá a tak jsme také obměnili filtry nebo měřící přístroje. U vína garantujeme maximální kvalitu,“ dodal.

V těchto dnech se však zákazníci těší především na novou sezonu burčáku. „Osobně se těším více jak minulý rok, to byly hrozny stržené do cukru. Letos by víno mohlo mít i takovou svěží kyselinku,“ myslí si Alois Oujeský, podle kterého ale bude burčák oproti minulému roku v prodeji o něco později. „Loni to byl extrém. Samozřejmě i nyní je nabízen částečně zkvašený mošt, čímž se označuje neidentifikovatelný produkt z dovozových surovin, mizerné kvality, my si ale raději počkáme na moravský burčák, který bude začátkem září. Přesný termín budeme specifikovat na webových a facebookových stránkách,“ doplnil.

Při prodeji burčáku opět Čertovská vinotéka využije také systému počítačem řízeného kvašení, díky čemuž může nabízet neustále čerstvý nápoj. „Se začátkem prodeje nespěcháme, protože chceme, aby měl burčák přírodní cukry. Držíme se vín, které byly nedávno opětovně oceněné na soutěžích,“ zakončil majitel s tím, že vinotéka má otevřeno od pondělí do soboty v čase 9:00 až 20:00 hodin. Po dobu prodeje burčáku bude však provozní doba rozšířena také o neděli, v době mezi 14:00 a 18:00 hodinou.

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli

VĚRNOSTNÍ PROGRAM PRO REGISTROVANÉ:

3000 Kč - 3%

5000 Kč - 4%

7000 Kč - 5%

Při dosažení určité částky je sleva stálá. ( Všechny nákupy se sčítají)

 


Zákaz prodeje alkoholických nápojů osobám mladším 18 let.

 

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.
Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně on-line. V případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hod.   Zákaz prodeje alkoholických nápojů osobám mladším 18 let.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz